Hem Blogg Mikrolån Elpriser Pris Badplatser Serier Korsord Synonym Valutaomvandlare På TV Kartor Golfklubbor Högskoleprovet Bokmärk sidan
 

Java-program för att läsa QR-kod / 2D steckkoder


För att på bästa sätt kunna sprida användandet av QR-koder, så måste det finnas program för att läsa dem. Därför har har jag vidareutvecklat ett program för mobiler och ett för webbkameror. Båda bygger på samma öppna källkod, vilket innebär att vem som helst kan ändra i programmen.

Dock är mitt program i tidig beta, så vill du ha ett riktigt bra program för att läsa koder så rekommenderar jag Kaywa Reader. Om de säger att de inte stödjer din telefon, så testa att ladda ned någon liknande från deras hemsida.

Program för mobiler
Programmet är ett javaprogram som du kan ladda ned här. Om din mobil klagade vid nedladdning så kan du även testa denna länk (som går direkt till programmet).

Beskrivning
Programmet stödjer de flesta nya mobiler med kamera, dock är kvaliten stor mellan de bästa mobilerna och de lite äldre. T.ex. SonyEricsson T610 har kamera, men klarar inte programmet (då den är rätt gammal). SonyEricsson K700 klarar programmet, men avkodningen går inte så jättebra. Bäst blir det med nya mobiler som SonyEricsson K800.

Om avkodning misslyckats, så tas du direkt till kameraläget igen och kan ta en ny bild. Lyckas det så får du se det avkodande meddelandet. Om det finns en pym.se kod i anknytning till 2D streckkoden, så är det enklaste sättet alltid att använda den. Dock är det ju roligare om det fungerar att ta en bild. Testa att ta bilden på lite olika avstånd och kolla att bilden blir så skarp som möjligt. Om du fotar en datorskärm och du inte har en platt skärm (LCD), så kan det vara bättre att skriva ut bilden först. Annars fungerar en platt skärm oftast bättre än en utskrift då det är skarpare kontraster.

Licensen för mobil programmet finns att läsa här.

Källkoden för programmet finns att ladda ned som en Netbeans projektmapp, så att det bara är att sätta igång att ändra. Vill du använda annat utvecklingsverktyg så är det bara att kopiera src mappen.

Program för webbkameror
Programmet är ett javaprogram som du kan ladda ned här.

Beskrivning
För att köra programmet krävs en webbkamera samt javaversion 1.5. Du måste också ha laddat ned Java Media Framework API (JMF). Vilket du kan ladda ned här. När JMF är installerat kan du starta programmet genom att dubbelklicka på JWebCam.jar-filen som du laddat ned. Om programmet inte hittar någon kamera, så kan du testa att köra jmfinit.exe (ex: C:\Program\JMF2.1.1e\bin\jmfinit.exe) igen. I källkodspaketet (se nedan), finns även en Applet så att du kan köra programmet från en webbsida, men då gäller att webbläsaren har rätt inställningar. Vilket du kan testa här. Själv har jag bara fått det att fungera i IE, då firefox inte hittade jmf.

Licensen för webbkamera programmet finns att läsa här.

Källkoden för programmet finns att ladda ned som en Netbeans projektmapp, så att det bara är att sätta igång att ändra. Vill du använda annat utvecklingsverktyg så är det bara att kopiera src mappen.

Tillbaka till generera qr-kod

Tjänsten är beta och tillhandahålls av mobilize.se och pym.se.
Den får användas gratis för både privat och kommersiellt bruk. Se användaravtalet och licensavtalen.